Alles in huis halen voor de perfecte barbecue? Vergeet dan ook olijfolie niet op je lijstje! Je kan er alle kanten mee uit: van snel je rooster reinigen tot extra smaak geven aan gerechten op en naast de grill. Maar let op, de ene olie is de andere niet! Met deze tips loopt de keuze gesmeerd!
Gezonde smaakmaker
Olijfolie als gezonder alternatief voor boter of vettige sausjes? Zeker een goed idee! De lekkernij wordt gemaakt door olijven te persen en heeft een karakteristieke smaak en geur. Olijfolie bevat veel antioxidanten en onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten. Je kan olijfolie op verschillende manieren gebruiken in gerechten. Als dip of dressing voor salades, als marinade voor vlees of vis of als vervanging voor boter of andere oliën bij het bakke
Verschillende soorten olijfolie
Welke soort olijfolie kies je nu voor welk gerecht?
- Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van de eerste persing van de olijven en heeft een intense smaak en aroma. Ze is ideaal voor salades, dressings en dips. Tip: door het lage rookpunt van 160 graden is deze soort meestal niet geschikt om mee te bakken. Als olie gaat roken en stinken, dan verpest het je eten. Kies voor de barbecue dus best een milde olie die je op hoge temperatuur kan verhitten.
- Vergine olijfolie heeft ook een goede smaak, maar is iets minder intens dan extra vierge olijfolie. Ze is geschikt voor bakken, braden en marineren.
- Geraffineerde olijfolie is een mix van vergine olijfolie en andere oliën en heeft een neutrale smaak. Ze is geschikt voor het bakken en frituren van gerechten.
- Di sansa olijfolie is de goedkoopste variant en heeft bijna geen smaak. Je kan ze gebruiken om je gietijzeren pannen en roosters mee te behandelen voor een natuurlijke antiaanbaklaag. Van alle olijfoliën heeft ze het hoogste rookpunt, wat ideaal is op de barbecue.
Olijfolie als dressing of dip
Geen salades zonder een basisrecept voor een heerlijke olijfoliedressing. Met een paar eenvoudige ingrediënten zoals olijfolie, azijn, mosterd, honing en kruiden, kan je al een heerlijke dressing maken. En het geheim zit ‘m in de kwaliteit van de olijfolie. De Organic Extra Virgin Olijfolie van Pietro Coricelli is met haar zeer fruitige aroma en peperige nasmaak ideaal om je salades te besprenkelen, smaak te geven aan je dressing of om gewoon te dippen met een stukje brood.
Marinades met olijfolie
Door olijfolie te gebruiken in marinades krijgen je gerechten een extra dimensie en worden ze nog lekkerder. De juiste olie voegt een heerlijke smaak toe en houdt je vlees ook mals en sappig. Probeer bijvoorbeeld eens een marinade van Pietro Coricelli Extra Vergine Olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden voor een frisse en smaakvolle twist. Of combineer olijfolie met sojasaus, honing en gember voor een Aziatische marinade. Tip: heb je vlees of gegrilde groenten die wat pittiger gekruid mogen worden? Dan is de 100% Italian Extra Virgin Olijfolie je ideale metgezel!
Witte vis op de grill
Mmm, gegrilde witte vis! Je kan hier goudbrasem, dorade, kabeljauw, pagrus, makreel, pikarel, tong of zeebaarsfilet voor gebruiken. Wat je doet? Besprenkel een uur voor je gaat barbecueën de vis met de zachte en subtiele Pietro Coricelli Classic Olijfolie, citroensap, zout en peper. Voeg nog wat kruiden als peterselie of koriander toe als je wil. Het klinkt simpel, maar o wat zal je verrast zijn door de smaak van je vis!
In samenwerking met onze partner Pietro Coricelli.