Snel én gezond koken? Het kan!

Als één keukencliché van ons de vuilnisbak in mag, dan is het wel dat snelle recepten per definitie ongezonder zijn. Weinigen onder ons hebben de tijd en energie om elke dag uren in de keuken te staan. En toch genieten we zo hard als we voor onszelf en voor ons gezin een evenwichtige maaltijd op tafel kunnen zetten. Daarom vind je hier een mooie selectie van gemakkelijke recepten die snel én gezond zijn. Tast toe!

 

Lauwe linzensalade
met champignons

4 personen

  • 2 tomaten
  • 3 stengels groene selder
  • 1 plantje platte peterselie
  • 400 g oesterzwammen
  • 2 teentje knoflook
  • 150 g zwarte linzen (beluga)
  • 3el geroosterde zadenmix
  • 3 el olijfolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  1. Pel het knoflook en plet lichtjes met de platte kant van een groot mes. Doe samen met de linzen en tomaten in een kookpot en voeg water toe tot alles onder staat. Breng aan de kook en laat ± 20 min. stoven op een zacht vuur tot de linzen net gaar zijn.
  2. Snij intussen de selder in dunne halvemaantjes en scheur de oesterzwammen in grove stukken.    
  3. Haal de tomaten en het knoflook uit de pot met linzen en giet de linzen af.
  4. Plet de tomaten en het knoflook en voeg opnieuw toe aan de linzen. Voeg ook de extra vierge olijfolie en de balsamicoazijn toe, kruid naar smaak met zwarte peper en zout en meng goed.

Salade van geroosterde groenten met hummus en kruidige feta

4 personen

  • 1 bloemkool
  • 2 wortelen
  • 2 rode bieten
  • 1 limoen
  • 1 plantje koriander
  • 1 rode ui
  • 170 g hummus
  • 100 g feta
  • 150 g grove bulgur
  • 3 el olijfolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 kl za’atar
  • 1 kl nigellazaadjes (zwarte komijn)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snij de bloemkool in roosjes.
  3. Schil de wortelen en snij in halvemaantjes van 2 cm dik. Schil de rode bietjes en snij in even grote blokjes. Snij de rode ui in ringen van zo’n halve cm dik.
  4. Leg alle groenten op een bakplaat, voeg de olijfolie en het paprikapoeder toe en meng goed.  Kruid met zwarte peper en zout en bak 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven tot de groenten gaar zijn.
  5. Overgiet intussen de bulgur met koud water en laat ± 10 min. rusten.
  6. Knijp er met je handen het vocht goed uit de bulgur. Rasp de limoen en pers uit. Voeg de zeste en het sap toe aan de bulgur en kruid met peper en zout.
  7. Hak de korianderblaadjes grof.
  8. Plet de feta met een vork en meng er de extra vierge olijfolie, de za’atar en de helft van de koriander onder.
  9. Haal de groenten uit de oven en verdeel over de borden. Serveer met de bulgur en de feta. Werk af met wat nigellazaadjes en een lepel hummus.

Liever 100 % plantaardig? Vervang de feta door een plantaardig alternatief voor yoghurt. Gebruik ‘Greek style’ voor een dikkere textuur.

In samenwerking met Bio-Planet