Focus in een wereld vol afleiding: zo doe je dat

We worden constant afgeleid. Of het nu een melding op je telefoon is, een binnenkomende e-mail of de drang om even door sociale media te scrollen: onze aandacht wordt voortdurend getrokken door dingen die weinig bijdragen aan onze productiviteit. Hoe zorg je ervoor dat je je prioriteiten met volle aandacht kunt aanpakken? Psychotherapeut Anneleen De Lille, expert in focus en burn-outpreventie, benadrukt het belang van ‘schermhygiëne’ als de sleutel tot focus in een wereld vol afleiding.

Hoe?

De gemiddelde Belg spendeert maar liefst 3 uur en 18 minuten per dag op zijn telefoon, en dat verspreid over zo’n 150 keer per dag dat we naar ons scherm grijpen. Deze constante afleiding maakt het moeilijk om je echt te concentreren op wat belangrijk is. Wetenschappers van Stanford hebben ontdekt dat het constant switchen tussen verschillende taken niet alleen onze productiviteit tot 40% vermindert, maar ook ons IQ tijdelijk met 15 punten verlaagt. Kortom, al dat multitasken maakt ons niet slimmer.

Het goede nieuws is dat je hier zelf invloed op hebt. Anneleen adviseert om ‘schermvrije zones’ in te richten: plekken waar je bewust geen telefoon of andere schermen gebruikt. Denk aan de eettafel, je slaapkamer of je werkplek. Zet notificaties uit, en verstop afleidende apps in mapjes die je niet direct ziet. Zo geef je jezelf de kans om je focus terug te winnen.

Waarom?

Waarom is dit zo belangrijk? Om echt diep te kunnen werken, heb je ongeveer 20 minuten nodig om in een ‘flow’ te komen, een staat van volledige concentratie waarin je helemaal opgaat in je taak. Elke keer dat je wordt afgeleid, moet je weer opnieuw beginnen om die flow te vinden. Het is dus cruciaal om afleiding te minimaliseren als je echt productief wilt zijn.

Naast focus op het werk, helpt deze schermhygiëne je ook om beter aanwezig te zijn in je privéleven. Hoe vaak gebeurt het dat je met je partner aan tafel zit en een telefoon op tafel ligt? Zelfs als je hem niet gebruikt, geeft het al een signaal dat je misschien niet helemaal aanwezig bent.

Voor ouders is dit extra belangrijk, want kinderen leren van wat ze zien. Ze doen niet wat je zegt, maar wat je doet. Wanneer jij constant op je telefoon zit, leren ze dat dit is wat je doet als je je verveelt. Wil je dat je kinderen hun tijd anders besteden? Begin dan bij jezelf.

Tip

Creëer een schermvrije zone aan tafel en in de slaapkamer. Zet notificaties van je telefoon uit tijdens werkuren en zorg dat je alleen toegang hebt tot de apps die je echt nodig hebt voor je werk. Zo geef je je brein de ruimte om te focussen en creëer je meer rust en voldoening in je dagelijks leven.

Lees ook

Wil je meer weten ?

Luister live mee naar het webinar met auteur en psychotherapeut Anneleen De Lille die je vertelt hoe je orde op zaken kan stellen in je hoofd, je leven en je werk. Dit met de inzichten en oefeningen uit het boek ‘Minder Werken, Meer Doen’ als rode draad.

In samenwerking met Lannoo