Nieuwe gewoontes? Zo maak je ze eigen!

Nieuwe gewoontes creëren, het klinkt makkelijk, maar het vraagt energie. Voordat je iets op een andere manier doet zonder erbij na te denken, ga je door een lastige fase. Je verlaat immers je comfortzone. En laat die nu net zo lekker warm en gezellig zijn!

Zoals Mel Robbins, Amerikaanse motivational speaker, zegt: “Een oude gewoonte is als een warm deken in de winter.” Het voelt comfortabel, maar soms moet je dat dekentje even van je af gooien en met je blote voeten op de koude vloer stappen. Koud? Zeker. Maar die eerste stap brengt je wel vooruit.

Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen! Psychotherapeut Anneleen De Lille, gespecialiseerd in gewoonteverandering, heeft een eenvoudige oefening die je helpt om je oude gewoontes in te ruilen voor nieuwe, slimme gewoontes. Zo bereik je gemakkelijker je persoonlijke én professionele doelen.


OEFENING: Bye bye, oude gewoonte!

Stap 1: Pak een blad papier en vouw het in drie kolommen.
Stap 2: Schrijf in de eerste kolom een gewoonte op die je niet meer helpt. Misschien zit je te vaak vastgekluisterd aan je mailbox of verlies je te veel tijd op social media.
Stap 3: In de tweede kolom schrijf je wat je in de plaats wilt doen. Let op: gebruik hier positieve taal! Dus niet "minder scrollen" maar "meer lezen", niet "minder tv-kijken" maar "meer bewegen".
Stap 4: Het leukste deel: scheur de eerste kolom weg. Gooi die oude gewoonte letterlijk de deur uit en focus op wat je wilt bereiken. Dit helpt je om je te motiveren voor die nieuwe versie van jezelf.
Stap 5: In de derde kolom noteer je een kleine stap die je meteen kunt zetten. Bijvoorbeeld: leg je sportkleren alvast klaar of maak een afspraak met jezelf dat je voortaan op vaste dagen je mails bekijkt. Vertel je buddy over je plan, zodat je verantwoordelijkheid voelt om door te zetten.


Realitycheck

Je hebt je nieuwe gewoontes op papier staan en bent klaar om te beginnen. Super! Maar voordat je van start gaat, stel jezelf nog twee belangrijke vragen om te checken of je nieuwe gewoonte echt gaat werken.

1. Voldoet het nieuwe gedrag aan alle behoeften die bij je oude gewoonte hoorden?
Soms vervult je oude gewoonte onbewust een andere behoefte. Minder vergaderen kan bijvoorbeeld zorgen voor meer focus, maar misschien mis je daardoor wel de verbondenheid met je collega's. Zoek manieren om die behoefte anders te vervullen. Ga na het werk iets drinken of plan een wandeling in tijdens de lunchpauze.

2. Past deze nieuwe gewoonte écht bij jou?
Veel mensen experimenteren met ‘miracle mornings’ en staan elke dag om vijf uur op om te mediteren of sporten. Het klinkt geweldig, maar is het iets wat bij jou past? Misschien heb je juist meer slaap nodig om productief te blijven. In dat geval werkt zo’n extreme verandering niet voor jou. Bouw gewoontes die aansluiten bij wie je bent. Kleine stapjes zijn vaak effectiever dan grootse plannen die je niet kunt volhouden.


Extra tips voor blijvende verandering

Kijk ook naar wat nu al goed gaat. Maak een lijstje met gewoontes die je wél wilt behouden. Dit helpt om vol te houden wat werkt, terwijl je langzaam nieuwe dingen toevoegt. Eén van Anneleens cliënten wilde minder snacken en meer ontspannen. Haar eerste stap? Ze verstopte ongezonde tussendoortjes achter in de kast en legde een stapel tijdschriften en haar haakwerk vooraan. Een andere cliënt boekte meteen een babysit voor vaste avonden om meer tijd met zijn partner door te brengen. Kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil!

Lees ook

Wil je meer weten ?

Luister live mee naar het webinar met auteur en psychotherapeut Anneleen De Lille die je vertelt hoe je orde op zaken kan stellen in je hoofd, je leven en je werk. Dit met de inzichten en oefeningen uit het boek ‘Minder Werken, Meer Doen’ als rode draad.

In samenwerking met Lannoo