Maak je geen zorgen om piekeren, vertelt klinisch psycholoog Filip Raes verschillende keren tijdens zijn LifeTalks. En toch kunnen we piekeren niet laten. Een file waardoor we te laat komen op het werk, denken aan onze kinderen die een druk kruispunt moeten oversteken, de supermarkt die onverwacht gesloten is, een herinnering van een vergeten rekening, er zijn duizend-en-een redenen om te piekeren. Hoe kunnen we gezond omgaan met dat knagende gevoel?
3 manieren van piekeren
Piekeren is een duidelijk gevolg van stress in ons dagelijkse leven. De 4 grootste bronnen van stress zijn volgens Filip haast bij iedereen hetzelfde: familie en vrienden, geld, werk en school en je gezondheid. We kunnen daar op 3 manieren over piekeren;
- Achteruit piekeren: we piekeren over wat al gebeurd is in het verleden.
- Vooruit piekeren: we piekeren over de toekomst (deadlines, events, hoe onze kinderen opgroeien …)
- Hier en nu piekeren: dit speelt zich op dat moment af (een presentatie, spelen met leeftijdsgenoten, een gesprek tijdens een feestje …)
Is piekeren erfelijk?
Piekeren is deels erfelijk, deels een gevolg van wat je meemaakt in je leven. Of zoals Filip het vertelde: “Piekeren is ons ingebouwde alarmsysteem. Omdat we van nature op onze hoede zijn voor gevaar, is de mens erin geslaagd om al die jaren te overleven in een vijandige wereld.” Mensen die in hun jeugd vervelende ervaringen meemaken, zullen later ook veel meer piekeren. In hun gedachten maken ze zich sneller zorgen.
Wat kan je doen tegen piekeren?
Filip Raes heeft tijdens zijn uiteenzetting enkele concrete tips gegeven om efficiënt om te gaan met piekeren. We pikken er een vijftal uit:
- Denk je dat je aan het piekeren bent en houdt dat gevoel niet op? Start dan een timer van 5 minuten. Ben je na 5 minuten dichter bij een oplossing? Dan was je eigenlijk niet aan het piekeren.
- Stop met de mantra “ik wil niet meer piekeren” te zeggen. Dat is een strijd die je niet kan winnen. Wat je wel mag doen: piekeren niet langer als vijand nummer 1 beschouwen.
- Vraag jezelf af welke verlangens achter piekeren zitten. Zo blijft er meestal een normale wens over die je vaak snel kan vervullen.
- Kan je meteen iets doen aan je piekergedachte? Doe dat dan nu. Is dat op dat moment niet mogelijk? Plan het dan in je agenda in, wat op zich al een actie is.
- Focus op activiteiten die je samen met anderen onderneemt. Sporten, wandelen, winkelen, en liefst in de buitenlucht. Zo vermijd je gepieker.
“91 % van je zorgelijke gedachten komt niet uit. En met die 9 andere procent, gaan we doorgaans beter om dan je denkt.”
__ Filip Raes
Filip geeft ons nog een laatste hulpmiddeltje om piekeren te vermijden, in de vorm van fastfood. Hij zweert bij het PITA-principe: Piekeren tijdig opmerken en met mildheid bejegenen zodat je relatie met piekeren verandert. In een volgende stap Teken je voor Actie: doe iets in plaats te denken wat je gaat doen. Stel niet uit. Die houding vormt samen met sociale steun een goede dam tegen stress.
Wie is Filip Raes?
Filip Raes is klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar wat mensen gevoelig maakt voor emotionele problemen, zoals depressie en angst. Hij schreef de bestsellers Weg van het piekeren en Morgen stop ik met piekeren en is een veelgevraagd spreker in Vlaanderen en Nederland.
Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.
Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!
In samenwerking met Lannoo.