Tomaten: je vindt ze in heel wat soorten en kleuren. De ene al intenser van smaak dan de andere. Je kan er eindeloos mee variëren in de keuken, en ze gerust ook zelf kweken.
Zijn tomaten glutenvrij?
- Alle groenten zijn glutenvrij, dus ook tomaten. Bovendien bevatten ze behoorlijk wat lycopeen, een krachtig antioxidant.
- Hoe roder hoe gezonder: lycopeen wordt vooral tijdens het rijpingsproces in de tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten.
- De meeste groenten verliezen voedingswaarden als je ze kookt. Bij tomaten stijgt de hoeveelheid lycopeen net. Door verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt.
- Tomatenconserven hebben veelal Nutri-Score A, behalve wanneer er olijfolie toegevoegd werd.
Hoe zelf tomaten kweken?
- Groenten uit eigen tuinen, smaken altijd lekker. De voldoening die je uit het zelf kweken haalt, eventueel met de helpende hand van zoon of dochter, daar word je instant gelukkig van.
- In februari/maart kan je al starten met het zaaien in potjes, maar de beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april, om dan in het voorjaar uit te zaaien in de tuin. De eerste tomaten liggen tegen eind juli op je bord. Smakelijk!
De groeicyclus van Elvea tomaten | Bron: Productie Elvea
Hoe lang kan je tomaten bewaren?
- Tomaten bewaar je beter niet in de koelkast, zo verliezen ze een groot deel van hun smaak. Bewaar ze beter op een koele, donkere plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
- Bij twijfel: zie je beurse plekken of schimmel, gooi ze dan weg. Snij de tomaten open en ruik eraan voor je ze gebruikt. Verwerk ze eerder in een gekookte bereiding dan rauw, zo dood je de eventuele bacteriën.
- Tomaten in blik zijn lang houdbaar, dus altijd handig om in huis te hebben. Ze worden meteen na de oogst verwerkt en ingeblikt. En je gebruikt alleen wat je nodig hebt.
Tomaten pellen in 3 stappen
- Maak onderaan en bovenaan een kruisvormige inkeping.
- Leg ze daarna een 10-tal seconden in kokend water.
- Vervolgens laat je ze meteen afkoelen in ijskoud water.