Samen met familie of vrienden rond de tafel bij eindejaar, gezellig! Schuiven er zowel vegetariërs als niet-vegetariërs aan je tafel, dan zit je natuurlijk wel met een challenge. Want hoe tover je een feestmenu op tafel waar iédereen blij van wordt? Simpel: ga voor een vegetarisch gerecht waarbij je voor de vleesliefhebbers makkelijk een stukje vlees kan toevoegen. Veggie eten is heerlijk, gezondheid en duurzaamheid. Wij verklappen je hoe je een feestmaal samenstelt waar elke gast voor smelt, van groenteliefhebber tot doorgewinterde vleeseter.
Ga aan de slag met de inside tips van onze chef
Weet je niet goed waar je moet beginnen? Onze experts gelukkig wel. De chefs die de kookworkshop Feestelijk vegetarisch menu geven. Ze delen 3 ultieme tips om indruk te maken met je veggie menu.
- Wees creatief met kleuren en texturen
Het geheim van een geslaagd vegetarisch feestmaal? Variatie en presentatie. Wissel verschillende texturen af om je menu tot leven te brengen en maak van je gerechten echte eyecatchers door met kleuren te spelen. Wit steekt bijvoorbeeld prachtig af tegen rood. Voeg ook toppings toe met verse kruiden of eetbare bloemetjes voor extra kleur en smaak. Zo maak je van elk bord een klein kunstwerkje!
- Serveer vlees als bijgerecht
Vaak zien mensen de groenten als side dish, maar draai het nu eens om. Serveer vlees als bijgerecht en maak groenten dé ster van je bord. Maak een volwaardig veggy gerecht en geef vleesliefhebbers de optie om een stukje vlees toe te voegen.
- Durf te experimenteren
Ga gerust uit de bol met smaken en kruiden. Gebruik geroosterde noten of kazen voor extra rijkdom, en blijf verrassen tot aan het dessert. Denk bijvoorbeeld aan een mango-avocadotaart of een luchtige citroenmousse.
3 redenen om veggie te serveren
Een kalkoen als feestelijk hoofdgerecht? Zó 2002! Eigenlijk weet iedereen intussen wel dat vegetarische gerechten een verrassende, kleurrijke variatie zijn op de traditionele feestmaaltijden. En veggie heeft nog meer voordelen:
- Lief voor je lichaam
Vegetarische gerechten zitten boordevol vitamines, vezels en antioxidanten, die je feestmaal voedzaam én lekker maken. Pak uit met gezonde ingrediënten zoals seizoensgroenten, peulvruchten en granen zonder in te boeten op smaak.
- Lief voor de planeet
Door vegetarisch te koken, verklein je de ecologische voetafdruk van je feestmaaltijd. Plantaardige gerechten vragen minder water en energie om te produceren, ideaal als je gaat voor een milieubewuste optie.
- Bommetje voor je smaakpapillen
Veggie explodeert van smaak! Met creatieve kruidencombinaties, unieke smaakmakers en verrassende texturen kan je gerechten serveren die zelfs de grootste carnivoor zullen verrassen. Van gevulde butternut tot hartige quiches, de mogelijkheden zijn eindeloos. Onze tip voor eindejaar: Vol-au-vegan met gerookte tempeh, champignons en een scheutje porto. Op en top feestelijk, en bomvol smaak.
“Kies voor kleurrijke gerechten met verschillende texturen, zodat het feestmaal een echte belevenis wordt!”
Nina, lesgever kookworkshop ‘Feestelijk vegetarisch menu’
Nog meer feestelijke tips?
Maak het jezelf makkelijk en volg onze kookworkshop Feestelijk vegetarisch menu. Tijdens deze kookworkshop leer je stap-voor-stap om de lekkerste veggie gerechten te maken. Van voorgerecht tot dessert, je krijgt ideetjes voorgeschoteld voor een volledig feestmenu. Kijk de kunst af van onze chef en krijg praktische tips, ook voor een oogverblindende presentatie. Dit is jouw kans om indruk te maken op ál je gasten, groentenlovers én carnivoren.