In de zomer gaat er niets boven een heerlijk bolletje ijs. In een hoorntje, met vers fruit of bedekt met chocolade: ijs is het ultieme geluk. Het is niet alleen een fabeltje: de wetenschap heeft bewezen dat ijs inderdaad een positief effect heeft op je humeur. Het zou dus zonde zijn om er eentje over te slaan! Zolang je natuurlijk je favoriete smaken combineert met een gezonde voedingsstijl.
Leuke herinneringen
IJs wordt vaak in één adem genoemd met positieve ervaringen zoals een vakantie, zomerplezier of een onvergetelijk familiefeest. Het is dan ook een geweldige manier om nieuwe herinneringen te maken. Deze positieve associaties zorgen voor een gevoel van nostalgie en geluk. Het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om de leuke herinneringen en emoties die ermee verbonden zijn.
Endorfine = plezier
Als we iets lekkers eten, geven onze hersenen endorfine vrij, een natuurlijke chemische stof die gevoelens van plezier en geluk kan opwekken. Een ‘ijs’koud ijsje kan dit effect versterken door een verfrissende ervaring te bieden, vooral op een warme dag. Voeg daar een enorme verscheidenheid aan smaken aan toe om je smaakpapillen te verwennen en je hebt een instant winner! Wie weet welk geluk het volgende bolletje zal brengen?
Perfect om te troosten
IJs wordt, samen met chocolade, vaak gezien als de perfecte manier om je op te beuren. Troostvoedsel dat ons tijdelijk helpt te ontsnappen aan stress of negatieve emoties. Als je je down of angstig voelt, kan een beetje ijs eten je lichaam helpen het feelgoodhormoon serotonine te produceren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ijs eten dezelfde genotscentra in onze hersenen kan stimuleren dan wanneer je geld wint of naar je favoriete muziek luistert. De volgende keer dat je een opkikkertje nodig hebt, pak je dus een chocolade-ijsje!
Suiker: ja, maar met mate
Ja, we weten allemaal dat te veel suiker niet goed is voor onze gezondheid, maar een kleine traktatie mag best. Suiker kan onze stemming en ons energieniveau tijdelijk een boost geven. Als we suiker eten, maken onze hersenen dopamine vrij, een neurotransmitter die een gevoel van plezier en beloning kan creëren. Onthoud wel dat te veel suiker eten nadien kan leiden tot een negatief gevoel. Onthoud: een evenwichtig dieet en met mate omspringen met suikerrijke voeding is de sleutel.