Wat leg je waar in de koelkast?

Wil je thuis voedselverspilling vermijden? Let dan op hoe je je koelkast inricht. Maar wat leg je nu precies waar in de koelkast? Ontdek hier onze tips.

Misschien leg je wel gewoon lukraak dingen in de koelkast als je boodschappen hebt gedaan. Zoals het je uitkomt of waar er nog een plekje vrij is. Maar wist je dat er voor elk product een ideale bewaartemperatuur en plek in de koelkast is? Als je hier rekening mee houdt, kan je producten langer bewaren en beperk je dus je voedselverlies. En je koelkast is dan bovendien niet zo’n rommeltje, waardoor je dingen makkelijker terugvindt.  

Bovenaan

Geopende potten en blikken met bijvoorbeeld groenten, kan je het best boven in de koelkast zetten. Ook kan je hier bijvoorbeeld blikjes frisdrank bewaren.

In het midden

Het midden van je koelkast is perfect voor restjes eten, soep en vleeswaren. Dek of sluit die goed af om bederf tegen te gaan.  

Onderaan

Onder in de koelkast is het kouder dan bovenaan. Hier bewaar je het best vlees, vis (liefst eet je verse vis meteen op) en zuivelproducten, zoals bekers yoghurt, pudding en slagroom

Groentelades

In groentelades is de lucht iets vochtiger en minder koud dan op de planken. Zo zorg je dat groenten niet uitdrogen en geen schade oplopen door de kou. Een aparte lade zorgt er ook voor dat meer kwetsbare groenten, zoals sla en andijvie niet beschadigd raken door zwaardere producten.

Let op: niet alle groenten bewaar je in de koelkast. Aardappels, knoflook, courgette, aubergine, uien, tomaten en komkommers bewaar je beter buiten de koelkast.

Koelkastdeur

Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.

Diepvries

Alle producten die je bevroren koopt in de supermarkt bewaar je natuurlijk hier. Maar je kan er ook restjes in kwijt. Of misschien was er iets in promotie en heb je flink gehamsterd? Denk maar aan groenten, brood of vlees. Vries die in om ze langer te kunnen bewaren.

Let wel op: niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Precies weten welke producten in de diepvries mogen? Lees ons blog ‘Wat kan ik thuis allemaal invriezen’?

Extra tip

Kijk wat de houdbaarheidsdatum is alvorens je iets in de koelkast plaatst. Producten die nog heel lang goed zijn, kunnen meer achterin, de beperkt houdbare helemaal vooraan. Zo voorkom je dat je na een tijd achter in de koelkast producten over datum vindt. Ga sowieso regelmatig eens door je koelkast om te kijken of er producten zijn die binnenkort op moeten.

Meer tips tegen voedselverlies?

Wil je weten wat je nog meer tegen voedselverlies kan doen? Lees onze blog ‘Dit kan jij doen voor minder voedselverlies thuis

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Vlaco.