Hoe maak je eenvoudig een presentatie met PowerPoint?

Een knappe PowerPoint-presentatie maken om de resultaten van het kwartaal aan je collega’s te presenteren? Na het lezen van dit artikel ben jij een pro in PowerPoint en maak jij – qua structuur en opmaak – pareltjes. Klaar voor?

  1. Start met een sterke intro
    Trek vanaf de eerste seconde de aandacht van je publiek. Dat doe je met een straffe intro die meteen ook het onderwerp van je presentatie introduceert. Gebruik een pakkende openingszin, een interessante statistiek of een vraag om de nieuwsgierigheid bij het publiek op te wekken.
  2. Verpak je kernboodschappen
    Wat is de belangrijkste boodschap die je met je presentatie wil overbrengen? Denk na over deze vraag en eens je weet wat je kernboodschap is, organiseer je je presentatie hierrond. Elke kernboodschap presenteer je op een afzonderlijke dia, met telkens ondersteunende inhoud en visuele elementen.

    Hoe weet je of je kernboodschap juist zit? Maak ze kort, krachtig en makkelijk te onthouden. Een goede kernboodschap is de essentie van je dia of presentatie, en maakt duidelijk wat je publiek moet meenemen. Het helpt ook om je kernboodschap verbaal te benadrukken. Voorbeelden van hoe je dit kan doen, zijn: “Hieruit kunnen we besluiten dat…”, “Onthoud dus zeker dat…”, “De kern van de boodschap is dat…”.
  3. Zorg voor structuur
    Structuur zorgt ervoor dat je publiek de presentatie blijft volgen. Creëer daarom een duidelijke structuur. Denk aan een inleiding, kerninhoud en een conclusie. Tussen de verschillende hoofdstukken gebruik je overgangsdia’s. Maak van de structuur écht werk, anders zal de presentatie moeilijk te volgen zijn en de aandacht afnemen.
  4. Kies voor een verhaallijn
    Vertel je verhaal als één samenhangend geheel met telkens een begin, midden en een einde. Deze verhaallijn ondersteun je met copy en beeld. Zorg er ook voor dat de informatie, zoals je die presenteert, logisch is qua volgorde. Je neemt mensen letterlijk mee in je verhaal van a tot … z!
  5. Vergeet de visuele ondersteuning niet
    Afbeeldingen, grafieken, diagrammen en video’s zetten je (kern)boodschap kracht bij. Ze ondersteunen wat je schrijft én vertelt. Zorg er vooral voor dat de visuele elementen stuk voor stuk relevant zijn voor de inhoud en bijdragen aan het begrip van het publiek. Je mag hier gerust creatief in zijn. Misschien is een quiz wel een leuke toevoeging? Een poll of een korte videoclip? De aanwezigen zullen meteen klaarwakker zijn.
  6. Herhaling en samenvatting
    Door herhaling blijft je boodschap hangen. Herhaal je kernboodschap dus gerust enkele keren tijdens de presentatie. Zorg op het einde van de presentatie voor een samenvatting van de belangrijkste punten en een conclusie die de belangrijkste boodschap van je presentatie benadrukt.

Nog enkele tips voor de opmaak van jouw PowerPoint-presentatie:

  • Houd elke dia eenvoudig en beknopt.
  • Beperk het gebruik van tekst: vermijd het simpelweg voorlezen van tekst op dia’s. Gebruik bullet points of korte zinnen om belangrijke punten te benadrukken. Vertrouw op je spreeknotities voor extra context en uitleg. 
  • Hou rekening met de leesbaarheid van de tekst: zorg er steeds voor dat de tekst groot genoeg is, en dus ook leesbaar voor mensen op de achterste rij. Kies voor een eenvoudig en goed leesbaar lettertype en vermijd het gebruik van verschillende lettertypes op één dia. 
  • Gebruik een consistente lay-out en ontwerp: kies voor professionele sjablonen en gebruik steeds hetzelfde lettertype, dezelfde kleuren en stijlen om visuele consistentie te behouden. Zo oogt je presentatie ook een pak professioneler. 
  • Maak gebruik van afbeeldingen en grafieken: ze helpen je om complexe concepten visueel uit te leggen en te verduidelijken.

En nu … Oefen en test! Ja, neem altijd de tijd om je presentatie te oefenen en testen voor je ze presenteert. Controleer de lay-out, spelling en grammatica. Kijk na of alle afbeeldingen en grafieken correct worden weergegeven. Klaar? Succes!

De presentatie is af

Zoek je nu nog een ruimte waar je ze kan presenteren? Bij Colruyt Academy Group hebben we verschillende zalen voor professionele bijeenkomsten. Al het nodige (technologische) materiaal is aanwezig

inspire.svg

Laat je inspireren