Verklein de kans op blessures dankzij deze simpele tips

Of je nu een geoefende atleet bent of een beginnende sporter, blessures kunnen iedereen overkomen. Gelukkig kan je heel wat onheil vermijden door je sportroutine aan te passen via deze eenvoudige tips.

Warm je spieren altijd op

Door je spieren op te warmen, stimuleer je de doorbloeding en maak je ze soepeler. Enkele minuten wandelen of fietsen is ideaal. Een goede opwarming is simpelweg de beste manier om je lichaam én je hoofd klaar te maken voor je bewegingssessie.

Sporten

Onze tips tegen blessures

  • Begin rustig
    Als je een lange tijd niet hebt gesport, ben je extra kwetsbaar voor blessures. Begin daarom rustig, zowel op het vlak van intensiteit als frequentie. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan meer beweging.
  • Werk aan je lenigheid en stabiliteit
    Hoe leniger je bent, hoe kleiner de kans op blessures. Door je spiervezels gecontroleerd uit te rekken, krijg je een grotere bewegingsvrijheid en heb je minder last van spierstijfheid na je work-out. 
  • Train je spieren
    Sterke spieren helpen je om blessures te vermijden. Je focust je best op je volledige lichaam, dus train je been-, buik- én rugspieren om ze steviger te maken. Die laatste zorgen voor je rompstabiliteit (of 'core stability') en vangen zo de grootste schokken tijdens het bewegen op. Yoga is bijvoorbeeld goed voor je lenigheid én je spieren, en kan je dus helpen om de kans op blessures te verkleinen.
  • Laat je bijstaan door een expert
    Heb je al een tijdje niet intensief bewogen, ben je ouder dan 45 of twijfel je of je medisch fit genoeg bent om te sporten? Praat dan eens met je huisarts. Ook kan je een personal trainer inschakelen. Die stelt oefeningen voor die afgestemd zijn op je conditie of stelt een trainingsschema op dat geleidelijk aan intenser wordt.
  • Vergeet de coolingdown niet
    Een afkoelsessie doet wonderen voor blessurepreventie. Je maakt je lichaam klaar om te rusten en stimuleert het herstel van je spieren. Ben je net gaan lopen, dan kan je het laatste stukje wandelen voor een goede coolingdown. Een afkoelsessie van 10 minuten volstaat.
  • Rust goed uit na je training
    Drink voldoende water voor en tijdens je bewegingssessie, maar vergeet ook na je sessie niet te hydrateren. Kies ook voor gebalanceerde voeding om sneller te herstellen. Daarnaast speelt de kwaliteit van je slaap een grote rol: de herstelmechanismen van ons lichaam zijn namelijk het actiefst wanneer we slapen.

Toch een blessure? Ga tijdig naar de dokter!

Ga naar je huisarts en begin pas weer te sporten wanneer je helemaal hersteld bent. Vraag aan je dokter welke lichte bewegingen je tot dan nog mag doen, zodat je actief blijft.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven en Gezond Sporten VZW.

inspire.svg

Laat je inspireren