10 tips voor een gezond eetpatroon bij kinderen
Kinderen die een beetje kliederen aan de tafel is helemaal ok. Je hoeft als ouder niet direct klaar te staan met de vaatdoek om dit op te ruimen. Het hoort bij het proces van ‘leren eten’. Net zozeer als het kopieergedrag dat ze vertonen naar hun ouders toe. Verlaat je eigen comfortzone en experimenteer samen met je kinderen met smaken en texturen.
10 extra tips om met je kinderen te eten
- Eet samen met je kind. Het is misschien niet altijd haalbaar om als gezin allemaal samen te eten, maar probeer toch minstens een ouder mee aan tafel te hebben. Ook tv, iPad of smartphones en zelfs speelgoed zijn uit den boze. Maak er een familiemomentje van met een leuk gesprek. Zorg ook voor een tof bordje en bestek zodat je kind zich echt een onderdeel van het gezelschap voelt.
- Kies voor regelmaat en structuur. Probeer om telkens rond dezelfde tijdstippen te eten. Deze structuur zal niet alleen rust brengen, het vermijdt ook onnodige snackmomenten. Bovendien kunnen kinderen zich mentaal voorbereiden dat het eten er aan komt. Omgekeerd, wacht niet tot je kind al grote honger heeft, want dit vraagt te veel energie en bevordert vreemd genoeg het eten niet.
- Betrek je kinderen bij het klaarmaken. Als je in de week weinig tijd hebt, kan je inzetten op ‘meal prepping’ in het weekend. Laat je kinderen mee boodschappen doen en geef ze inspraak in het weekmenu. Op die manier kunnen ze mee bepalenwat er op tafel komt: dingen die ze lusten én zaken die geproefd zullen worden.
- Maak gezonde keuzes gemakkelijk. Doe dit aan de hand van een gevarieerd menu dat jullie eventueel samen op voorhand opstellen. Ook tussendoortjes worden een stuk gemakkelijker als er gezonde en snelle alternatieven zijn. Wat snackgroentjes of al gesneden fruit in de koelkast zijn even makkelijk als een koek.
- Omgekeerd is het ook niet nodig om van ongezonde voeding een verboden vrucht te maken. Leer je kinderen hiermee omgaan en laat ze af en toe genieten van een kleine portie.
- Elke leeftijd heeft zijn eigen noden en uitdagingen. Het is verleidelijk om je kindje van anderhalf of 2 jaar nog gemixt eten te geven, omdat er nog een baby in het gezin is bijvoorbeeld. Toch doe je dit beter niet. Peuters hebben namelijk brokjes en structuren nodig om mee te kunnen experimenteren.
- Begin met kleine porties. Als je te veel opschept kan dit een grote berg lijken waar je kind tegenop kijkt. Een extra portie kan en mag gevraagd worden, maar begin steeds met kleine beetjes.
- Verplicht je kind niet om iets te eten. Dit kan voor een negatief verband zorgen en veel stress creëren bij je kind én jezelf. Omgekeerd, het is niet omdat je kind het deze keer niet probeerde, dat je het niet meer moet aanbieden. Volharden is hier dan weer wel de boodschap.
- Houd vol. De moeilijkste van allemaal waarschijnlijk! Wist je dat je tot wel 15 keer iets moet geproefd hebben om te weten of je de smaak kan accepteren? In realiteit haken de meeste ouders na vijf of zes pogingen af. *
- Benader de situatie altijd vanuit een positief standpunt. Beloon met complimentjes of kleine stimulansen zoals het (extra) voorlezen van een boekje of het spelen van een spelletje om te stimuleren. Dit hoeven geen grote zaken te zijn, maar de erkenning zal al wonderen doen.
*Lukt het na ontelbaar veel pogingen toch niet? Dan is er misschien een onderliggende reden die je niet direct kent. Zo zijn er kinderen die bijvoorbeeld een negatieve ervaring hadden met rood speelgoed en daarom geen rood voedsel meer willen eten. Of die eens iets te warms aten en sindsdien warm voedsel weigeren. Voorts is er ook een link tussen kinderen met bijvoorbeeld autisme en ADHD en ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). Dit zijn echter uitzonderlijke gevallen, maar als je echt alles hebt geprobeerd zonder resultaat, kan je hulp zoeken bij een zorgverlener.