No waste-tip: lente-uitjes eindeloos hergebruiken

Je koopt een bosje lente-uitjes, gebruikt er een paar voor een frisse salade of een kruidige omelet, en de rest ligt triestig te verwelken in de koelkast. Of je snijdt het wortelgedeelte af en kiepert het gewoon de vuilbak in. Zonde, toch? Want met een klein trucje kan je gewoon zelf een lente-ui-fabriek op je vensterbank toveren, ha!

Smakelijk!

Hoe laat je lente-uitjes herleven?

  • Bewaar de worteldeeltjes: was de worteldeeltjes grondig en snijd ze af op 2,5 cm van de wortel.
  • Geef ze een tweede leven: bind de wortelstukjes samen met een elastiekje en plaats ze rechtop in een glaasje vers water. Zet het glaasje op een zonnige vensterbank en ververs het water elke week.
  • Laat groeien en geniet: na 3 à 4 weken groeien er nieuwe scheutjes uit, vergelijkbaar met bieslook. Heerlijk om te gebruiken in sausjes, salades, soepen en allerlei andere gerechten.

Bonus: ook de groene topjes van lente-ui hoef je niet weg te gooien. Ze geven extra smaak aan soep, puree, saus of salades.

inspire.svg

Laat je inspireren