8 slimme tips om thuis minder voedsel te verspillen
Ken je dat? Je opent de koelkast en ontdekt een vergeten yoghurtpotje uit een ver verleden. Of die krop sla die ooit fris en knapperig was, maar nu triest ligt te verleppen. Voedselverspilling gebeurt vaker thuis dan je denkt. Gelukkig kan je daar met een paar slimme trucjes makkelijk iets aan doen. Geen gedoe, geen extra moeite – gewoon kleine aanpassingen met groot effect. En het mooiste? Je bespaart niet alleen eten, je portefeuille vaart er ook wel bij.
- Maak een weekplanning
Een weekplanning maken is dé manier om voedselverspilling tegen te gaan. Je koopt wat je nodig hebt. Zo voorkom je impulsaankopen, waardoor ander voedsel niet op raakt. Natuurlijk hoef je je week niet helemaal dicht te timmeren en kan je ruimte overlaten voor spontane acties. Maar zorg dat je voor een groot deel van de week wel een planning hebt. Zo hoef je ook niet elke dag opnieuw te bedenken wat je gaat eten. - Controleer je voedsel regelmatig
Je trekt eindelijk de koelkast open voor een grondige opruimbeurt en ... oh kijk, een vergeten pot hummus die intussen een eigen ecosysteem heeft ontwikkeld. Oeps! Ga af en toe eens door je koelkast en voorraadkast om te kijken of iets over de datum dreigt te gaan. Eet dat eerst. - Kijk, ruik en proef
Heb je ooit yoghurt weggegooid die er perfect uitzag, alleen omdat de datum net overschreden was? Niet doen! jouw zintuigen zijn slimmer dan een datum.- TGT (te gebruiken tot): dit geldt voor bederfelijke producten zoals vlees en vis. Hier moet je écht opletten.
- THT (ten minste houdbaar tot): deze producten (denk aan pasta, yoghurt of chocolade) zijn vaak nog weken of zelfs maanden prima te eten. Kijk, ruik en proef dus eerst, voor je iets in de vuilbak kiepert.
- Bewaar je voedsel op de goede plek
Aardappelen in de koelkast, verse melk in de voorraadkast ... euh, nee. Waar je je voedsel bewaart, maakt echt een verschil. Een handige vuistregel: bewaar producten op dezelfde plek als in de winkel. En wist je dat de indeling van je koelkast ook belangrijk is? In de deur is het minder koud, ideaal voor drank. Vlees en vis leg je best onderaan, waar het het koelst is. Zo blijft alles langer vers én voorkom je voedselverlies.
Tip: Meer weten? Lees ook onze blog: Wat leg je waar in de koelkast? - Wees creatief met restjes
Je hebt spaghetti gemaakt en er blijft een klein bordje saus over. Niet genoeg voor een volledige maaltijd, maar ook te veel om weg te gooien. Wat nu? Restjes zijn geen afval, maar ingrediënten voor een nieuw gerecht! Gooi die overschotjes in een omelet, soep of wrap. Of combineer ze tot een verrassende ovenschotel.
Inspiratie nodig? Check ons recept voor quiche met zomergroenten. - Weeg je eten af
We maken het allemaal mee: je gooit ‘een beetje’ pasta in een kom en eindigt met een portie waar een middelgrote familie van kan eten. Door rijst, pasta en andere droge voeding vooraf af te wegen, voorkom je overdaad en verspilling. Bonus: je eet automatisch de juiste portie en hoeft niet drie dagen na elkaar hetzelfde te eten. - Vries overschotjes in
Eten over? Vries je restjes in! Soep, pastasaus, groenten, brood ... Bijna alles kan de diepvries in. Zoek wel op hoelang je iets in de vriezer kan bewaren. Voor gehakt is dat bijvoorbeeld een drietal maanden, een rauwe kipfilet kan gemakkelijk een half jaar in de diepvries. Een handige tip: schrijf op de verpakking wat het is en wanneer je het ingevroren hebt. Zo hoef je later geen diepgevroren mysteries te ontrafelen. - Laat je groenten hergroeien
Gooi jij het uiteinde van lente-ui, prei of paksoi altijd weg? Niet nodig! Zet ze in een glas water en zie hoe ze opnieuw beginnen te groeien. Gratis extra groenten, zonder moeite.
Bekijk onze blog over ‘zero waste’ en ontdek hoe je nóg minder verspilt.