Wat leg je waar in de koelkast?

Overkomt het jou ook? Je komt thuis met een volle boodschappentas en stopt alles zo snel mogelijk in de koelkast. Blikje soep bij de yoghurt, kaas naast de komkommer… Als het maar past! Maar wist je dat een goed georganiseerde koelkast je eten niet alleen langer vers houdt, maar je ook helpt om minder te verspillen? En bonus: je vindt alles sneller terug! Tijd voor een koelkast-make-over met deze handige tips.

Groentelades: fris en knapperig

In de groentelades is de luchtvochtigheid hoger, waardoor groenten langer vers blijven. Perfect voor sla, spinazie en wortels! Maar let op: sommige groenten houden níét van de koelkast. Aardappelen, knoflook, tomaten, courgettes, uien en komkommers bewaar je beter in de berging.

Bovenaan: de chill-zone voor potjes en blikjes

Hier is de temperatuur het meest constant, ideaal voor geopende potten en blikjes, zoals olijven, augurken of een restje bonen in tomatensaus. Ook blikjes frisdrank voelen zich hier prima thuis.

In het midden: voor restjes en beleg

Hier is het perfect voor restjes, soep en vleeswaren. Sluit alles goed af, zo voorkom je geurtjes en bederf. En een gouden tip: gebruik transparante bakjes. Zo zie je in één oogopslag wat er nog lekker is.

Onderaan: ijskoud voor vlees en vis

Hier is het het koudst, dus ideaal voor rauw vlees, vis en zuivelproducten zoals yoghurt, pudding en room. Verse vis? Die eet je het best zo snel mogelijk op, of je kan 'm invriezen.

Onderaan: ijskoud voor vlees en vis

Hier is het het koudst, dus ideaal voor rauw vlees, vis en zuivelproducten zoals yoghurt, pudding en room. Verse vis? Die eet je het best zo snel mogelijk op, of je kan 'm invriezen.

Koelkastdeur: de plek voor flessen en sauzen

De deur is de minst koude plek en perfect voor boter, kaas, eieren en sauzen. Grote flessen melk, frisdrank of fruitsap? Die passen hier ook perfect.


Wat met de diepvries?

Alle producten die je bevroren koopt in de supermarkt bewaar je natuurlijk hier. Maar je kan er ook restjes in kwijt. Of misschien was er iets in promotie en heb je flink gehamsterd? Denk maar aan groenten, brood of vlees. Vries die in om ze langer te kunnen bewaren. 

Let wel op: niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Precies weten welke producten in de diepvries mogen? Lees ons blog ‘Wat kan ik thuis allemaal invriezen’? 

Extra tips om slim te bewaren

  • Eerste in, eerste uit: zet producten die het snelst op moeten vooraan in de koelkast, zodat je ze niet vergeet.
  • Regelmatig opruimen: ga eens per week door je koelkast om vergeten schatten te ontdekken.
  • Let op de houdbaarheidsdata: zo voorkom je dat je iets te lang bewaart.
  • Houd het netjes: een opgeruimde koelkast = minder stress én sneller iets lekkers vinden.

Nog meer tips tegen voedselverspilling?

Benieuwd hoe je nog minder eten verspilt? Lees dan onze blog: 8 slimme tips om thuis minder voedsel te verspillen

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Vlaco.

inspire.svg

Laat je inspireren