Gezonder barbecueën met gevogelte: zo doe je dat

Wil je graag lekker én lijnvriendelijk barbecueën? Dan zijn magere vleessoorten zoals kip of kalkoen een goed idee. Ontdek hier onze tips en weetjes voor de bereiding van gevogelte op de barbecue.

Aandacht voor de keuze van het vlees

Kip en kalkoen zijn relatief mager vlees maar sommige delen bevatten meer of minder vet.

  • Kippen- of kalkoenborsten zonder bot en vel zijn de gezondste optie (1,3g ver per 100 g). Bij het grillen op de barbecue vereisen ze wel extra zorg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Vraag je slager naar filets van de bil (dijbeen) in plaats van kippen- of kalkoenborstfilets.
  • Een bout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stuk kip of kalkoen van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
  • De verschillende diktes van ontbeende borsten vormen een uitdaging: sommige delen kunnen snel gaar worden en uitdrogen, terwijl andere delen rauw blijven. Een techniek die ervoor zorgt dat ontbeende borsten gelijkmatiger garen, is om ze voor het grillen plat te slaan. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.

Aandacht voor de bereidingsduur

Gevogelte moet altijd voldoende gegaard worden. Een filet zal in ongeveer 5 à 8 minuten gaar zijn en een papillot zal na 10 à 15 minuten klaar zijn, afhankelijk van de dikte van het vlees. Deze gaartijden zijn natuurlijk maar richtlijnen, want barbecueën is geen exacte wetenschap. Om te zien of je gevogeltefilet gaar is, moet je ‘m niet meteen opensnijden. Je kan er ook even in prikken: als er helder sap uitkomt, is het klaar.

Hoe gevogelte sappig en gezond bereiden op de barbecue?

Wie barbecue zegt, zegt vaak vette en calorierijke marinades. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn:

  • Ga je voor een stukje gevogelte zonder marinade, smeer dan zowel het vlees als het barbecuerooster eerst in met een dun laagje (olijf)olie, net voordat je deze op de grill legt. Zo voorkom je dat je stukje vlees aan het rooster blijft kleven en het helpt om de perfecte knapperige, gebruinde huid te krijgen.
  • Ook een handige manier om gevogelte lekker sappig te laten garen is in een papillot. Gevogelte in papillot is bovendien vetarm en snel klaar. Omdat alle smaken mooi samenkomen, krijg je een echt smaakbommetje op je bord.
  • Gevogelte gezond marineren? Door gevogelte eerst te marineren, krijg je een rijkere smaak en wordt het vlees malser. De barbecue marinades die je koopt in de winkel, zijn vaak rijk aan vet en suiker. Een zelfgemaakte barbecuemarinade is een beter idee, zo kan je zelf zorgen voor een gezondere variant.

En tenslotte: combineer met groenten en gezonde bijgerechten!

Een barbecue is niet compleet zonder de heerlijke salades en andere bijgerechten. Geef de voorkeur aan salades met veel verse groenten of kleurrijke groentespiesjes met zomergroenten…

inspire.svg

Laat je inspireren